Kleuren tegen een burn-out

 

Weet je waarom kleurboeken voor volwassenen niet aan te slepen zijn? Tuurlijk, mensen zijn op zoek naar rust in hun hoofd. Maar meer dan dat de mindful-trend ze aanspreekt, worden ze geraakt in de kern van hun zijn. Mandala’s, handlettering en scrapbooks vinden grote aftrek bij mensen die van nature sterk scoren op het KernTalent esthetische creativiteit. Door te kleuren en plakken zetten ze hun sterke KernTalent in en laden ze weer op.

Bij een burn-out (of bore-out) is mijn eerste advies dan ook: ga doen wat je als kind het liefste deed. Puzzelen, playmobiel, hutten bouwen – het maakt niet uit. Je favoriete kinderactiviteiten passen van nature bij je en daar haal jij dan ook je energie uit.

Als je al je sterke en kleine KernTalenten kent, weet je ook hoe je jouw werk optimaal moet inrichten. Dat betekent niet dat iedereen die graag met lego speelde in navolging van Nathan Sawaya lego-artist moet worden. Hoewel ik wel denk dat hij erg hoog scoort op werkgeluk. Wel is het goed om te weten dát je een bepaalde creativiteit in je hebt en welke dat is. Dan kun je er ook bewust voor zorgen dat het een plek krijgt in je loopbaan.

Kom NU in actie tegen je winterdip!

10 tips om de winter door te komen

Voel jij het ook? Die glijdende schaal naar beneden? Vorige maand sprong je ’s ochtends je bed uit. Vol energie en zin in een nieuwe, enerverende dag. Deze maand kost het je elke dag meer moeite om de lichtpuntjes te vinden. Je bent moe, hondsmoe. Er valt niet tegen op te slapen. En eerlijk gezegd wil je helemaal niet slapen – je wil je weer fit voelen! Ooit gedacht aan een winterdepressie?

meer lezen 0 Berichten

5 tips voor omgaan met emotionele overprikkeling

Hooggevoelige mensen krijgen meer prikkels binnen en hun hersenen doen ook meer met deze prikkels: de impact is op twee manieren groter. Dat zorgt er dan ook voor dat hooggevoelige personen sneller overprikkeld raken dan anderen. Om de lichamelijke overprikkeling te hanteren bestaan veel tips in het kader van rust nemen en opladen. Maar hoe ga je om met emotionele overprikkeling?

meer lezen 0 Berichten

De noodzaak van een peergroup – ook voor volwassenen

Als ik Amanda leer kennen in mijn coachingspraktijk, heeft ze zich grotendeels afgezonderd van mensen. Ze is hard op weg het zonderlinge kattenvrouwtje te worden. Ze zegt dat ze zich vooral prettig voelt thuis met haar katten of tijdens lange wandelingen door het bos. Maar ondanks deze zelfgekozen solitaire levensstijl gaat het niet goed met Amanda. Ze is somber en vindt het moeilijk om voor zichzelf te zorgen.

meer lezen 0 Berichten

Schoolsysteem leidt tot oplichterssyndroom

Ken je het gevoel dat je elk moment door de mand kunt vallen? Dat op een dag blijkt, dat jij totaal niet voldoet aan de eisen die gesteld worden. Ondanks alle diploma’s en credits die je tot nu toe voor je werk hebt gekregen, voel je continu die dreiging. Je wordt ontmaskerd als een ware oplichter, omdat je eigenlijk niet bekwaam blijkt te zijn in wat je doet.

meer lezen 0 Berichten

Het verschil tussen mijn en zijn

Onomwonden leg ik mijn klant uit dat je pas kunt groeien als je een stap buiten je vertrouwde patroon durft te zetten. Buiten je comfortabele routine ligt de uitdaging waarin je verder ontwikkelt. Je hebt er moed voor nodig, maar het doet geen pijn. En dan zet ze me voor het blok: “Jij was toch degene die vindt dat ik me minder aan moet passen aan de buitenwereld? Hoe kan ik nou tegelijk vertrouwen op wat goed voelt en buiten dat vertrouwde patroon stappen omdat ik daar ga groeien?”

meer lezen 0 Berichten

Liever authentiek dan autonoom

Afgelopen zaterdag zat ik op Het Festival van Talent bij een lezing over omgaan met autonome kinderen. De spreekster vindt de autonomie van een persoon het hoogste goed en predikt dit vooral te stimuleren in de begeleiding van kinderen naar volwassenheid.

 

Voor een deel kan ik meegaan in dit gedachtegoed. Het is fantastisch als je een kind stimuleert zelf een smaak te ontwikkelen door het zijn eigen kleren uit te laten kiezen. En waarom zou een kind niet zelf mogen bepalen of het zijn jas aandoet als het naar buiten gaat? Laat maar ervaren of het te koud is of niet.

 

meer lezen 0 Berichten

Laat-maar-gebeuren

Heb je wel eens op de geschatte aankomsttijd op je gps gelet als je haast hebt? Nog net even dat stoplicht meegepakt; iedereen voorbij geraasd op de snelweg; snel even voorgegaan bij die kruising waar iedereen op elkaar stond te wachten; een boete voor te snel rijden riskeren want je bent al te laat… en toch… wat scheelt het? Op een rit van 50 kilometer kom je misschien net een minuutje eerder aan. Een minuut die je ruimschoots nodig hebt om de stress in je lijf weer te boven te komen voordat je over kunt tot dat waar je zo laat voor was.

meer lezen 0 Berichten

PERSBERICHT

HOE DENKPATRONEN JE LEVEN BEPALEN

 

Tijdens de Week van de Hoogbegaafdheid vindt op vrijdag 18 maart 2016 een HB-café Utrecht plaats. In dit HB-café geeft Maïa van der Meer inzicht in enkele onderwerpen uit de positieve psychologie. 

Positieve psychologie wordt ook wel gelukskunde genoemd. In dit vakgebied bekijken onderzoekers wat geluk is, wat gelukkig maakt en wat we kunnen leren van gelukkige mensen. Hieruit blijkt dat aangeleerde denkpatronen voor een groot deel bepalen hoe je het leven ervaart. En…. dat je je hersenen kunt trainen om meer geluk te ervaren. 

meer lezen 0 Berichten

Kijk eens naar de horizon

Veel mensen die onze coachingspraktijk binnen wandelen, klagen over een soort gebrek aan focus en doorzettingsvermogen. Zo ook Boris, 37 jaar. Boris heeft het gevoel dat er altijd te weinig uren in een dag zitten, waardoor hij aan het einde er van een onaf en onvoldaan gevoel heeft. Boris heeft last van, wat we in vaktermen noemen, procrastinatie – ofwel: uitstelgedrag. Hij gaat pas met een lastige of vervelende taak aan de slag, op het moment dat het écht niet anders kan en het eigenlijk al te laat is.

meer lezen 0 Berichten