Laat-maar-gebeuren

Heb je wel eens op de geschatte aankomsttijd op je gps gelet als je haast hebt? Nog net even dat stoplicht meegepakt; iedereen voorbij geraasd op de snelweg; snel even voorgegaan bij die kruising waar iedereen op elkaar stond te wachten; een boete voor te snel rijden riskeren want je bent al te laat… en toch… wat scheelt het? Op een rit van 50 kilometer kom je misschien net een minuutje eerder aan. Een minuut die je ruimschoots nodig hebt om de stress in je lijf weer te boven te komen voordat je over kunt tot dat waar je zo laat voor was.

Een van de meest waardevolle inzichten die ik mijn cliënten meegeef, is stoppen met haasten. Alles gebeurt op zijn tijd en plek, zoals het gewoon gaat. Je kunt proberen dingen te controleren door er heel gestrest mee om te gaan. Je kunt ze ook gewoon laten gebeuren zoals de dingen gaan en meegaan in de loop der tijd.

 

De controle-modus levert je adrenaline en teleurstellingen op. Door de adrenaline blokkeert je denkvermogen, zie je dingen over het hoofd en vergeet je natuurlijk juist nu je huissleutels last minute te pakken. Deze modus activeert je sympathisch zenuwstelsel volledig: het bereid je lichaam voor op een vlucht- of vechtreactie. En omdat je de omgeving en de tijd niet kúnt controleren, de dingen dus niet zo gaan zoals jij wilt forceren, loop je tegen teleurstelling na teleurstelling aan wat de stress alleen maar reactiveert. Een negatieve cirkel dus.

 

De laat-maar-gebeuren-modus levert je rust en overzicht op. Gewoon even stilstaan bij de voordeur om te checken of je alles hebt. Je schat beter in of je een stoplicht nog haalt en inderdaad voor kunt op die kruising. Maar even wachten is ook goed. Het zorgt voor een ontspannen rit waar je minder risico neemt en dus minder snel ongelukken maakt. Rustig achter het stuur met de muziek meezingen, geeft een boost aan je parasympathische systeem. In plaats van gespannen en opgejaagd, verschijn je relaxed en gefocust op je afspraak.

Ontspannen in het leven staan, heeft veel invloed op je dagelijks beleving van dat leven. Maar het heeft ook een positief effect op je gezondheid. Ontspannen mensen hebben minder last van hart- en vaatziekten, hebben een betere spijsvertering, hebben een beter immuunsysteem, minder kans op suikerziekte, een betere huid, zijn vruchtbaarder en hebben minder last van buikvet. Ook hebben ze minder kans op depressies en burn-out.

 

Dus. Begin vandaag bewust met onthaasten. Niet meer rennen voor het OV – die trein/tram/bus komt wel weer. Rustig nog even koffie halen voor een vergadering; de agenda had je toch al op papier staan. Niet haasten in de file om je kind van de crèche te halen – als je te laat bent, zetten ze hem echt niet buiten de deur. Over een maand of drie zit de ontspanning in je systeem en hoef je er niet meer heel bewust bij stil te staan. En doordat je ontspannen in het leven staat, trek je voor alles automatisch net iets meer tijd uit en kom je juist eigenlijk nooit meer te laat op afspraken. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0