Kom NU in actie tegen je winterdip!

10 tips om de winter door te komen

Voel jij het ook? Die glijdende schaal naar beneden? Vorige maand sprong je ’s ochtends je bed uit. Vol energie en zin in een nieuwe, enerverende dag. Deze maand kost het je elke dag meer moeite om de lichtpuntjes te vinden. Je bent moe, hondsmoe. Er valt niet tegen op te slapen. En eerlijk gezegd wil je helemaal niet slapen – je wil je weer fit voelen! Ooit gedacht aan een winterdepressie?

Een winterdip, winterblues, winterdepressie… Het valt allemaal onder de noemer Seasonal Affective Dissorder: SAD. De oorzaak ligt in een verandering van de melatoninespiegel doordat we minder daglicht opnemen als de nachten langer worden. De effecten zijn divers en zijn al veel eerder in het jaar (begin herfst) merkbaar dan je zou verwachten. Daarom is het ook zo lastig om SAD te herkennen. Er mee omgaan is nog moeilijker.

Symptomen van een winterdip

Overmatige vermoeidheid maakt ons prikkelbaar en zorgt dat we minder sociaal zijn. Doordat we ons somberder voelen, gaan een heleboel dingen minder goed dan anders. We komen in een negatieve spiraal met rock bottom medio januari/februari. Je kunt last hebben van onverklaarbare spierpijn, hoofdpijn en darmproblemen. Je concentratie is ver te zoeken, je ervaart een soort mistige chaos in je hoofd waardoor je niets lijkt te onthouden en je barst bij het minste of geringste in huilen uit. De enige houvast op een dag vind je in koek, chocola, snoep, snacks en flinke borden koolhydraatrijk voedsel. Wat uiteraard niet goed is voor de lijn (en je zelfbeeld).

Veel mensen hebben last van SAD – jaarlijks kampen honderdduizenden mensen met seizoensgebonden problemen. Het is aannemelijk dat hoogsensitieve mensen eerder last ervaren dan mensen met een minder gevoelig systeem. Eigenlijk reageert ons lichaam direct op de natuur en wil graag minder intensieve dagen. Het probleem is dat we daar met onze geest anders over denken: we willen ons goed voelen en net zo productief en actief zijn als in de zomer. Tijd om actie te ondernemen en ons lichaam zo goed als mogelijk te wapenen tegen de seizoenseffecten. Een aanpassing van de levensstijl verlicht de klachten en kan de winter dragelijk maken.

10 tips om de winter door te komen

Wat kun je doen?

1. Vang je behoefte aan eten op met veel fruit, groenten en zuidvruchten. Waar je juist leert dat je goed naar je lichaam moet luisteren, moet je nu dwars tegen je gevoel in gaan. Mijd snelle koolhydraten en geraffineerde suikers. En laat ook de alcohol staan – die is voor zwoele, zomerse avonden.

2. Kies voeding die ontstekingsremmend werkt.

3. Neem bij je ontbijt warm citroenwater. Alvast een frisse start vol vitamines.

4. Dwing jezelf om te bewegen, het liefst in de buitenlucht. Gewoon wandelen is voldoende. Elke dag een half uurtje naar buiten maakt je fysiek sterker en zorgt voor een beter humeur.

5. Ga zo veel mogelijk naar buiten, om zo veel mogelijk daglicht op te nemen. Kies je werkplek bij een raam en installeer daglichtlampen.

6. Schaf een Lichttherapiebril of Energielamp aan of kies een andere vorm van lichttherapie

7. Zorg dat je optimaal slaapt. Ga dagelijks rond dezelfde tijd naar bed en sta rond dezelfde tijd op. Mijd het licht van beeldschermen (telefoon, tablet, tv) in de avonduren of gebruik een blauwlichtfilterbril.

8. Toch te moe om de dag door te komen? Er is niets mis met een power nap overdag. Hou je middagslaapje wel beperkt tot ongeveer een half uur. Dat levert voldoende energie voor de rest van de dag en voorkomt dat je dag-/nachtritme verstoort raakt.

9. Neem een koude douche. Als je dagelijks aan het eind van je douchebeurt de thermostaat even omlaag draait en 30 seconden onder het koude water blijft staan, dan komt dat je weerstand ten goede. En die weerstand heb je hard nodig om je ook geestelijk optimaal te voelen.

10. Maak je leven leuk en aangenaam. Richt je huis zo in, dat het een warm nest is waar je graag verblijft. Dan is het ook niet erg om sociale happenings aan je voorbij te laten gaan. Thuis is het fijn en daar zit je goed.

Dit blog is eerder gepubliceerd in het Nieuwetijds Magazine.

Reactie schrijven

Commentaren: 0